Mochyně peruánská / Physalis peruviana L. Nakai
Popis:
Blízká příbuzná okrasné mochyně, která oranžovými „lampiónky“ zdobí zahrady a suchá aranžmá. Jedlá forma této rostliny dorůstá do výšky 60 – 120 cm, proto je lepší vyvazování ke kolíku. Sazenice předpěstujeme podobně jako rajčata, je možné i zakořeňování vrcholových řízků. Rostliny kvetou hnědožlutě, po odkvětu vytvářejí v žlutooranžovém srostlém kalichu (lampiónku) po jediné, stejně zbarvené bobuli velikosti velké třešně. Na rostlině může dorůst až 60 – 70 plodů. Plody se sklízejí postupně v plné zralosti od září do října. Otrhávají se i s kalichem, když se jeho barva mění ze světle zelené do žlutohnědé, kalich zasychá a puká. Před mrazem otrhané a nedozrálé kalichy s plody v teple plně dozrají bez ztráty chuti bobulí. Bobule chutnají sladkokysele, mají jahodovou příchuť a vůni po ananasu. Jsou velmi šťavnaté a mají vysoký obsah vitamínů A a C. V nízké teplotě vydrží i několik měsíců, navíc jsou velmi dekorativní. Jedí se oloupané, čerstvé, nejčastěji v ovocných salátech, na dortech, v cukrovinkách nebo namáčené v horké čokoládě. Výborná je z nich také marmeláda, kompot nebo želé.
HTS: 1,4 – 1,6 g
V 1 g: 30 – 35 semen
Spon: 50 x 40 cm
Výsev: březen – duben
Výsadba: květen
Sklizeň: srpen – září
Odrůda:
TŘEŠEŇ INKA (kód 4951) – teplomilná rostlina pěstovaná jako rajče. Vyvazování a vyštipování má vliv na velikost plodů. Sklízíme, když kalichy plodů začínají zasychat. Kalichy je nutné při sklizni odstranit, aby plody následně nezhořkly.
Druh: Mochyně peruánská
Odrůda: TŘEŠEŇ INKA
Typ: Zelenina