Košík je prázdný
Kategorie zboží
Zákaznická linka

Lavazza Qualita Oro - zrnková, 1000 g


Lavazza Qualitá Oro Obsah balení: 1 kg kávových zrn. 100% Arabica ze Střední Ameriky.
Vaše cena 565,90
Vaše cena bez DPH 505,30
 
Dostupnost Skladem > 5 ks
Odesíláme v úterý

Výprodej zboží této kategorie - slevy až 80%


Podrobný popis

Lavazza Qualitá Oro
Obsah balení: 1 kg kávových zrn.
100% Arabica ze Střední Ameriky.
Středně pražená káva s intenzivní chutí a aroma.
Vhodná pro přípravu všech druhů kávy.

O značce Lavazza:
Lavazza je společností, která od počátku přicházela s inovacemi a snahou být nejlepší v odvětví. Už více než sto let rozšiřuje aroma a kvalitu italské kávy po celém světě. Procedura výroby je kontrolována již od výběru nejlepších zrnek až po kvalitní balení. Nezapomíná přitom na společenskou odpovědnost a podporu trvale udržitelného rozvoje nejen v zemích, kde nakupuje kávu.

Charakteristika kávy:
Aroma kávy je vůně kávy při smíchání s horkou vodou. Kávy s optimální zralostí a dobrým zpracováním mají často aroma sladké. Obecně může být aroma čisté, příjemné, jemné, malé nebo žádné.

Tělo kávy je pocit plnosti v ústech způsobený množstvím rozpustných částic v infuzi (vyluhováno v šálku). Může být plné, chudé, bez těla.

Kyselost neboli páteř kávy může být dobrá, přítomna, malá nebo bez kyselosti. Jemná kyselost se popisuje jako brilantní, živá, vytříbená. Je-li kyselosti příliš, je nepříjemná a popisuje se jako ostrá, svíravá, trpká.

Chuť je hlavni charakteristika kávy. Je to kombinace a reakce všech (chemických) kompomentů kávy, které vyjadřují kvalitu nápoje. Může být čistá, jemná, dobrá, běžná. Zbytková chuť je trvání pozitivních vlastností chuti, může být krátká nebo dlouho trvající.

O kávě:
Kávovník, rod Coffea, je stálezelený polotropický keř původem z horských lesů Etiopie, nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů.
Kávovník květe bílými voňavými a jasmínu podobnými květy.
Vlastní plod kávovníku, tzv. kávová třešeň, je bobule se dvěma plochými semeny, které se praží a známe je jako kávová zrna.

Jsou dva druhy kávovníku – arabica a robusta, které se liší náročností pěstování, kvalitou, obsahem kofeinu a chutí.

Arabica se řadí mezi kvalitnější a tvoří 75% světové produkce. Roste ve vyšších nadmořských výškách a je náročnější na pěstování. První sklizeň má po 4–5 letech. Obsahuje menší procento kofeinu a její chuť má kyselejší a ovocné tóny. Každá odrůda má svou specifickou chuť.
Robusta roste v nižších nadmořských výškách, nevyžaduje tolik péče při pěstování a první sklizeň je už po 2–3 letech. Obsahuje ale dvakrát více kofeinu, její chuť je hořká až zemitá.

Po sběru ideálně úzrálých plodů kávovníku přichází zpracování kávových plodu, které zahrnuje schnutí a oloupaní zrn. Zpracování může být suché, mokré a polo-mokré a jeho způsob má vliv na výslednou chuť kávy i její cenu.

Suché zpracování dává kávě plnou chuť s oříškovými a čokoládovými tóny.
Mokré zpracování má za výsledek kávu s lehkým tělem s nádechem ovoce a květin.
Polo-mokré zpracování vytváří kávu s výraznější sladkou a karamelovou chutí.
Pražení kávových zrn dává kávě výslednou chuť a vzhled, tak jak ho známe. Chuť a vůni ovlivňuje především doba pražení a teplota. Méně pražená káva má kyselejší chutě, zatímco hodně pražená je tmavá, výrazně hořká s čokoládovými tóny.